Η Ιατρική είναι ένα συναρπαστικό πεδίο γνώσης, όπου νέες παρατηρήσεις προστίθενται στις παλαιές, και στο οποίο νέα πεδία έρευνας και τεχνολογίας προσπαθούν να εξηγήσουν τους μηχανισμούς λειτουργίας του σώματός μας και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Πλην όμως της Ιατρικής, πολλά συμβαίνουν γύρω μας. Άρθρα τα οποία εξάπτουν το ενδιαφέρον και τα οποία δεν άπτονται στον στενό τομέα της ακτινολογίας, θα βρίσκονται αναρτημένα σε αυτή την κατηγορία.

Οι Αλλεργίες της Άνοιξης

Πόσο χαρούμενοι είμαστε, γονείς και παιδιά, που τώρα την Άνοιξη επιτέλους μπορούμε να βγούμε για περίπατο και παιχνίδι στην εξοχή, στην παιδική χαρά, να χαρούμε τον ήλιο, το παιχνίδι με το χώμα, το ποδόσφαιρο στο γρασίδι, το σκαρφάλωμα στα δέντρα και να φτιάξουμε  ένα μπουκέτο από λουλούδια.

Άραγε είναι πραγματοποιήσιμο αυτό από  όλους μας ή μήπως για κάποιους από εμάς αυτοί οι μήνες Μάρτιος –Απρίλιος – Μάιος συνδέονται με την καθημερινή ταλαιπωρία που έχει να κάνει με τη μύτη και τα μάτια που τρέχουν, το βήχα, τα φταρνίσματα κ.ά και το μαντήλι συνεχώς στο χέρι ;

Οι Αλλεργίες της Άνοιξης

Θεραπευτικές ιδιότητες των υπερήχων

Τα αποτελέσματα από την χρήση των υπερήχων είναι θερμικά και μηχανικά.

Θερμικά αποτελέσματα: Οι υπέρηχοι προκαλούν θερμότητα εκλεκτικά σε ορισμένες περιοχές και σε μεγάλο βάθος. Εκλεκτικά αυξάνουν τη θερμοκρασία σε ιστούς, με μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, όπως στους αρθρικούς θύλακες, στον ουλώδη ιστό, στους τένοντες και στις περιτονίες. Επίσης αυξάνουν τη θερμοκρασία σε μεγάλο βαθμό στο περιόστεο. Έτσι τα θερμικά αποτελέσματα των υπερήχων είναι ικανοποιητικά στο νευρικό ιστό, φτωχά έως ικανοποιητικά στο μυϊκό ιστό και ανύπαρκτα στο λιπώδη.

Θεραπευτικές ιδιότητες των υπερήχων

Εστιασμένοι υπέρηχοι στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Μια πειραματική μη επεμβατική τεχνική με εστιασμένους υπερήχους εξαλείφει τις πλάκες του β-αμυλοειδούς, που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, από τους εγκεφάλους πειραματόζωων. Οι αυστραλοί ερευνητές που ανέπτυξαν τη μέθοδο δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τα πειράματα ώστε στο άμεσο μέλλον να σχεδιάσουν μια κλινική μελέτη με ανθρώπους.

Εστιασμένοι υπέρηχοι στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ