Είναι επικίνδυνη η ηλιακή ακτινοβολία;

Είναι επικίνδυνη η ηλιακή ακτινοβολία;

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι αλληλένδετη με τη ζωή στον πλανήτη μας, και αποτελείται από ένα φάσμα διαφορετικών ειδών ακτινοβολίας που συμπεριλαμβάνουν την οπτική (η οποία μας επιτρέπει να βλέπουμε τον υπέροχο κόσμο γύρω μας) την υπέρυθρη (υπεύθυνη για την θερμότητα των αντικειμένων που αφήνονται στον ήλιο το καλοκαίρι) και την γνωστή μας υπεριώδη ακτινοβολία.

Αν και μη ιοντίζουσα ακτινοβολία, διαθέτει αρκετή δύναμη ώστε να προκαλεί σημαντικές επιδράσεις στο σώμα μας, όπως τη παραγωγή βιταμίνης D και την παραγωγή μελανίνης (η οποία μπορεί να προσφέρει ελκυστικό μαύρισμα αλλά ουσιαστικά προστατεύει από εγκαύματα). Τεχνητές πηγές της αποτελούν τόσο οι συσκευές μαυρίσματος όσο και οι αποστειρωτές ιατρικών και μη μηχανημάτων καθώς και το περίφημο black light (στη νυχτερινή διασκέδαση).

Λόγω της μεγάλης ενέργειας και διεισδυτικότητας, η υπερβολική έκθεση προκαλεί εξαλλαγή των ήδη ευαίσθητων κυττάρων του δέρματος και πιθανή καρκινογέννεση.

Συγκεκριμένα επίπεδα ασφαλείας δεν υπάρχουν. Η φύση ήδη μας προστατεύει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η παραγωγή μελανίνης, που απορροφά μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας. Η δεύτερη είναι η προστατευτική ασπίδα του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα, την οποία έχουμε ήδη πληγώσει σημαντικά, με συνέπεια να αναμένεται περαιτέρω αύξηση του καρκίνου του δέρματος.

Ευτυχώς η ενημέρωση για την υπεριώδη ακτινοβολία που πραγματοποιείται ήδη από τη δεκαετία του 1980, έχει περιορίσει τη μόδα της υπερβολικής έκθεσης. Η χρήση αντηλιακών και η αποφυγή έκθεσης κατά τις μεσημεριανές ώρες είναι επίσης χρήσιμα και εύκολα μέτρα προστασίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι η χρήση της κοινής λογικής, ιδίως σε ότι αφορά στα παιδιά, στα οποία οι επιδράσεις είναι μακροχρόνιες και οι συνθήκες καθώς θα μεγαλώνουν, σκληρότερες.